STRESS & KOST

Giv din krop den næring den har brug for, for at restituere efter en periode med stress og belastning. Se her, hvad du kan spise for at glæde din udmattede krop. 

Er du sulten?

Når vi er travle, belastede eller stressramte glemmer vi omsorgen for os selv, i større eller mindre grad. Det første vi nedprioriterer, for at få enderne til at nå sammen, er os selv. Vi glemmer at give os selv den næring vi har brug for, enten fordi vi ikke mærker sulten, fordi vi bevidst ignorerer signalerne fra kroppen, fordi vi ikke føler vi har tid til at spise, fordi vi har mistet appetitten og lysten til mad, eller fordi vi spiser fast-food og ”comfort-food” i lange baner for at dulme og bedøve os selv. Resultatet er en udhungret krop og en nedadgående stress-spiral. 

Stimulanser

Generelt er vores brug af stimulanser stor, og endnu større når vi forsøger at ”udholde” stress. Vi bruger stimulanserne for at dulme, aflede, bedøve og berolige så vi ikke skal/kan mærke kroppen og hvordan vi i virkeligheden har det. Når vi har haft et kontinuerligt (og måske stort) forbrug af kaffe, sukker, alkohol, cola, cigaretter el. lignende er det svært at droppe det fra den ene dag til den anden – det vil ofte resultere i abstinenslignende symptomer, hovedpine, mavekneb, svedeture, koncentrationsbesvær, rastløshed humørsvingninger og cravings/trang. Men for at kunne mærke dig selv igen, mærke dine behov og finde det, der for dig, er et balanceret sundt liv vil jeg kærligt foreslå at du retter din opmærksomhed på dit indtag og forbrug af stimulanser. Start med at blive bevidst om dit indtag af stimulanser (hvad er dit ”drug”, hvornår og hvorfor?) og mærk efter om du kunne tænke dig at ændre noget. Start med små ændringer. Spørg dig selv om, hvad der lige nu kunne være det allermindste skridt i den retning du ønsker dig. Måske giver det dig blod på tanden til at tage det næste skridt og det næste igen. Pludselig er forandringen stor med alle de små skridt du har taget på vejen. Måske opdager du, at du helt har droppet kaffen, colaen, røgen, sukkeret, alkoholen, eller Netflix – og at du slet ikke savner det, fordi der nu er plads til meget mere af det der nærer dig. 

Sund og sanselig næring

Sund, sanselig, letfordøjelig og nærende kost er vigtig del af vejen tilbage i balance. Når du er stressramt, er din fordøjelse også ramt. Derfor er det vigtigt bevidst og nænsomt at understøtte din maves og tarmes arbejde og sætte blidt gang i din fordøjelse igen. Fordi din krop arbejder alt for hårdt og slides ned, mangler du ofte vitaminer og mineraler især magnesium, zink, c,d og b vitamin. 

Listen

Kan du sove godt (!?)

Det kan være svært at sove godt om natten når vi er ramt af stress i større eller mindre grad. Tankerne der kører rundt og ikke vil slippe, holder os fra at glide ind i søvnen let og ubesværet. De hyppige opvågninger i løbet af natten udelukker os fra de dybe nærende drømmeløse faser af søvnen, hvor vi restituerer, og vi vågner op udmattede, frustrerede og drænede.

Serotonin anvendes i hjernen, som signalstof og er med til at give velvære / ”lykke”, men vi bruger det også til at danne melatonin, som er vores ”sove hormon”. Serotonin dannes om dagen i dagslyset, og det er derfor vigtigt med en daglig dosis dagslys for at kunne danne nok serotonin. Om natten (i mørke) omdannes en del af serotonin til melatonin, som medfører en god nattesøvn.

 

For at støtte din nattesøvn kan du tage kosttilskuddet ”Tryptonat” som indeholder Tryptofan, b-vitamin, magnesium, baldrian, passionsblomst og kamille. Baldrian bidrager til at vedligeholde en normal søvn og magnesium er med til at mindske træthed og udmattelse. Tryptofan finder du også i sesamfrø, sojabønner, hørfrø, ost, jordnøddesmør, tun, rejer, linser, hvide bønner, kylling, laks, æg, nødder, humus, banan og abrikos. 

Husk på

Husk, at stress er normalt, men det er vigtigt at håndtere det, før det bliver bliver til en langvarig, overbelastende og overvældende tilstand. Hvis du oplever vedvarende stress, er det en god idé at søge professionel hjælp. At kende dine symptomer og have håndteringsværktøjer kan gøre en stor forskel i din evne til at tackle stress effektivt.

  • Sikker bookingbetaling på yoga-liv.dk
  • secure payment
  • dankort
  • visa
  • mastercard
  • mobilepay
Indkøbskurv