STRESS – Kort sagt

Føler du dig stresset? Læs lidt mere her om stress – symptomer, behandling og håndtering af stress. Helt kort fortalt. 

Hvad er stress?

Stress er en almindelig tilstand, der kan påvirke os alle på et eller andet tidspunkt i livet. Stress er i udgangspunktet ikke en sygdom, men en tilstand. Graden af den oplevede tilstand af stress kan variere fra person til person, og spænde lige fra ganske kortvarig pludselig opstået stress, til hverdagsstress, til en længerevarende tilstand af stressbelastning (som gør os syge). 

Det er vigtigt at forstå de symptomer, der er forbundet med stress, samt hvordan man kan behandle og håndtere det. Her er en overskuelig guide til at hjælpe dig med at forstå og tackle stress:

Fysiske symptomer

Følelsesmæssige symptomer

Kognitive symptomer

Adfærdsmæssige symptomer

Lindring og Behandling af stress

Håndtering af stress - Lige Nu og Her

Dybt kvadratisk åndedræt

Find et stille sted. Sæt dig godt tilrette. Luk øjnene og læg mærke til dit åndedræt. Mærk din indånding og udånding. Tæl nu dit åndedræt. læg mærke til længden af indåndingen og udåndingen. Forlæng nu dit åndedræt en lille smule. Tæl til 4 på indåndingen – hold vejret imens du tæller til 4 – tæl til 4 på din udånding – og hold vejret imens du tæller til 4. Gentag så længe du har vil, dog mindst i nogle minutter. 

Mindfulness øvelse - simpel

Find et stille sted. Sæt dig godt tilrette. Luk øjnene. Begynd at fokusere på dit åndedræt, lad alt andet forsvinde ud af din opmærksomhed (et øjeblik). Hent opmærksomheden kærligt tilbage til åndedrættet, hver gang du opdager at du ikke er nærværende lige nu. Begynd nu at bemærke dine tanker. Lad dem blot komme og gå uden at dømme dem, uden at føle dig forpligtet til at handle på dem, eller tro på dem. De kan bare komme og gå lige nu som vand i en bæk. Forestil dig at du på hver udånding slipper tankerne fri. 

Prioritering og tidsstyring

Lav en liste over opgaver. Prioriter dem og vælg de mest presserende. Tag fat i en ting ad gangen og gør den færdig – undgå at multitaske, det kan øge stress. Spørg om hjælp til prioritering, og læg noget af ansvaret (og opgaverne) fra dig. Læg ansvaret der hvor det hører hjemme. 

Søvnhygiejne

Skab en beroligende sengetidsrutine. Indfør faste sengetider kl. 22-23. Stå op på samme tid hver dag. Undgå elektroniske enheder/skærm før sengetid. Flyt mobiltelefonen og tv’et ud af soveværelset. Læs lidt. Drik en kop beroligende kop urtete, eller varm havremælk. Lad dit sidste måltid inden sengetid være din aftensmad omkring kl. 18-19. Sov køligt. Få omkring 7-9 timers nattesøvn (hvis det er muligt). Prøv eventuelt at gøre YOGANIDRA meditation til fast del af din aftenrutine.  

Sociale ressourcer

Brug dit netværk. Lad dem støtte og hjælpe dig. Del dine tanker, følelser og bekymringer med dem. Fortæl dem om dine behov og det de kan hjælpe dig med. Måske er det blot at lytte, at være der for dig sammen med dig, måske er det hjælp til opgaver og praktiske ting der kan aflaste dig. Tillad dig selv at bede om hjælp og også at modtage den. 

Husk på

Husk, at stress er normalt, men det er vigtigt at håndtere det, før det bliver bliver til en langvarig, overbelastende og overvældende tilstand. Hvis du oplever vedvarende stress, er det en god idé at søge professionel hjælp. At kende dine symptomer og have håndteringsværktøjer kan gøre en stor forskel i din evne til at tackle stress effektivt.

  • Sikker bookingbetaling på yoga-liv.dk
  • secure payment
  • dankort
  • visa
  • mastercard
  • mobilepay
Indkøbskurv